Zachraňte je a pak snězne - přednáška o starých sadech

jednodenní
Datum
Místo on-line na FB Hnutí Brontosaurus
Věk 10–99 let
Začátek akce
Cena bez poplatku
Kontaktní osoba Dalimil Toman
+420 605 763 112
dobrovolnictvi@brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Příběh kláštera Porta Coeli, starých klášterních sadech a odrůdách, jejich záchraně a také o tom, jak proměnit ovoce ve skvělý mošt nebo cider.
Přednáška a diskuse nad dotazy.

Co, kde a jak

Tomáš Jerry Blaha spolu s dalšími dobrovolníky obnovuje staré sady při klášteře Porta coeli v Předklášteří u Tišnova (kam pravidelně jezdí i Brontosauři). Ty byly delší dobu opuštěné a zarostly náletovými dřevinami.

Při své činnosti se dobrovolníci pro Porta coeli nezaměřují jen na prosté vyčištění a dosázení zpustlých sadů ale i na budoucí praktické využití extenzivních vysokokmenných sadů a starých a krajových odrůd jabloní v nich.

Tyto odrůdy často nejsou tak vizuálně atraktivní jako odrůdy moderní, závislé na chemizovaném intenzivním zemědělství a proto je málokdy můžete potkat v obchodě.
Jsou ale zajímavé tím, že dokážou růst i v náročnějších polohách a také pestrostí vůní a chutí, která může vyniknout při výrobě moštů, ciderů, octů, marmelád ale i při sušení.

Právě kvůli výrobě jablečných derivátů strávil Tomáš tři měsíce na stáži na ciderové farmě v Bretani, i o tuto zkušenost se ve svém výstupu rád podělí.

Malá ochutnávka

Organizační tým

Těší se na tebe Tomáš Blaha.
Pořádá HB

Kontakt

Kontaktní osoba: Dalimil Toman
E-mail: dobrovolnictvi@brontosaurus.cz
Telefon: +420 605 763 112